Descobriu els projectes i models de finançament innovadors que s’estan desenvolupant a Espanya i a la resta d’Europa per impulsar projectes d’energia sostenible. Inspireu-vos en els casos d’èxit que es poden adaptar més bé al vostre projecte.
PadovaFit! És un programa posat en marxa per l'Ajuntament de Padova (Itàlia) l'any 2012 amb suport de la Unió Europea dins de la convocatòria IEE-MLEI-PDA 2012 amb l'objectiu de facilitar la rehabilitació de gran escala d'edificis d'habitatges privats i públics amb criteris d'eficiència energètica i incorporació d'energies renovables a la ciutat de Padova i municipis de la seva àrea metropolitana adherits al projecte.
El projecte consisteix en la unió de diversos edificis per obtenir massa crítica i aconseguir unes bones condicions econòmiques i d'estalvi energètic en l'execució de l'obra.
Rehabilitació energètica d'edificis d'habitatges
L'obra és a càrrec d'una ESE que ofereix rendiments i estalvis garantits. L’ESE es finançarà a través de tercers per donar un servei integral.
El pagament dels serveis prestats per l'ESE es basarà en el compliment dels requisits convinguts en el contracte de millora energètica (EPC). El client s'allibera d'haver de finançar la inversió.
El principal avantatge de l’EPC és que la responsabilitat completa, no només de l'execució de l'obra sinó de l'efectivitat de les mesures proposades i de l'estalvi energètic, és assumida íntegrament per l'ESE.
ECrowd! és la plataforma en línia per al finançament col•lectiu d'inversions amb impacte positiu en la societat i en el medi ambient. Posen en contacte directe a projectes que necessiten un préstec amb inversors que busquen diversificar estalvis amb un major rendiment.
A més, invertint directament en aquests projectes es contribueix a l'economia real i a un món més sostenible.
Sense limitació, encara que alguns dels projectes finançats han estat de rehabilitació d'edificis, sistemes HVAC-calderes, producció de calor industrial, il•luminació o instal•lacions de producció elèctrica sostenible.
Préstec col•laboratiu (crowdlending): permet finançar directament, per part d’un grup gran i divers de persones prestadores, diferents quantitats de diners, sense haver de recórrer a cap entitat financera tradicional. Hi ha un retorn financer estipulat en un contracte de préstec per als prestadors i diversifica les fonts de crèdit.
Es connecten empreses i inversors a través d'operacions ràpides, transparents i simples.
Proporciona finançament assequible a les empreses i una major rendibilitat als inversors particulars perquè no hi ha intermediaris ni costos derivats d'una gran infraestructura.
Projectes d'energia sostenible amb un impacte positiu sobre el medi ambient que no aconseguirien finançament pels mitjans tradicionals, poden aconseguir realitzar les operacions projectades.
El projecte MLEI-ACCELERATE pertanyent al Programa Inteligent Energy Europe ha estat coordinat, desenvolupat i executat per la Diputació Provincial de Huelva amb l'assistència tècnica de l'Agència Provincial de l'Energia de Huelva (APEH). Estableix com a principal objectiu "accelerar el procés d'inversió en eficiència energètica en els municipis de la província de Huelva compromesos amb el Pacte d'Alcaldes (79 municipis)".
L'objectiu estratègic que MLEI-ACCELERATE proposa és el d'agrupar les inversions en eficiència energètica i fer-les viables financerament, duent a terme totes les activitats necessàries per a la signatura de contractes amb terceres parts finançadores, promovent una inversió total de 7,5M€.
Substitució de làmpades i / o lluminàries en enllumenat públic.
Ajust d'il•luminació: doble-nivell, temporitzadors, rellotges astronòmics, detectors de presència, sensors de llum natural.
Actuacions de millora / substitució dels quadres de comandament.
MLEI-ACCELERATE estableix l'objectiu estratègic ambiciós d'agrupar inversions en eficiència energètica en els municipis de la província de Huelva. El model de finançament seleccionat per l'equip d'assistència tècnica del projecte ha estat el de contractes de serveis energètics mitjançant Empreses de Serveis Energètics amb capacitat financera demostrable per a dur a terme la inversió objecte del contracte en qüestió.
El fet d'agrupar inversions i sobretot en municipis menors de 5.000 habitants, com és el cas del 75% dels municipis de Huelva, aporten grans avantatges per a l'economia local d'aquests ajuntaments.
Afavoreix l'economia d'escala.
Els preus d'adquisició d'equips, materials i d'electricitat són més competitius.
Els temps de contractes disminueixen substancialment.
Els descomptes en el cànon de cada municipi poden ser més elevats.
S'optimitzen substancialment els temps de reacció davant avaries.
Solucions tècniques més avançades.
Major garantia del no endeutament del municipi.
El programa Beenergi de la Diputació de Girona, que ha rebut finançament del programa de recerca i innovació de la Unió Europea «Horitzó 2020», promou nous models organitzatius i financers per mobilitzar inversions en energia sostenible.
Un dels objectius del programa és reforçar les capacitats entre els actors clau involucrats (PIME, personal de l'administració pública, entitats financeres) i els beneficiaris finals (els municipis).
A més, també proporciona accés a les dades del consum d'energia locals (open data) i promociona la comunicació dels resultats del programa a través d'Europa perquè aquests nous esquemes es repliquin en d’altres regions.
Enllumenat públic, Sistemes HVAC-calderes en edificis públics municipals incloent xarxes de calor (district heating) i Instal•lacions de producció elèctrica sostenible.
Gestió amb una microempresa de serveis energètics (MESE); PIME o unió temporal d'empreses (UTE) especialitzada que ofereix tots els serveis necessaris per implantar un projecte integral d'eficiència energètica.
Poden finançar l'operació i recuperar-la gràcies als estalvis energètics i econòmics obtinguts.
Llançament d'inversions en energia sostenible que, d'altra manera, potser no s'implementarien. Hi ha un acompanyament tècnic a l'administració local de la demarcació en tot moment.
Enforteix models organitzatius innovadors per agrupar inversions en energia sostenible en paquets perquè siguin finançables i simplificar els procediments administratius, des d'un punt de vista legal i tècnic. També crea models de licitació replicables.
Estableix i promou un nou sistema de finançament mitjançant contractes amb empreses de serveis energètics (ESE), micro o petites i mitjanes empreses de serveis energètics (PIME-MESE) agrupant petites i mitjanes inversions en diferents municipis de la demarcació de Girona.
Promou la creació de llocs de treball verds i la competitivitat de les PIME. Al seu torn, incentiva la producció local de biomassa forestal sostenible, la gestió dels boscos i les polítiques locals d'adaptació al canvi climàtic (per exemple, reduint el risc d'incendis forestals).
Es tracta d'un projecte finançat per la Unió Europea dins de la convocatòria IEE-MLEI 2013 que té com a objectiu la rehabilitació energètica del Barri de la Chantrea de Pamplona.
Per a ells s’ofereix, a través d'una oficina de barri, assessorament tècnic, jurídic i financer als propietaris d'habitatges per a la rehabilitació energètica d'edificis d'habitatge col•lectiu dels anys 50, 60 i 70 del segle XX.
També es facilita tot el procés de gestió de la rehabilitació, des de la selecció del projecte fins a l'obtenció d'ajudes econòmiques i préstec financer.
Rehabilitació d’edificis residencials privats
Empresa pública que assessora Als veïns per buscar el finançament òptim del seu projecte de rehabilitació energètica d'edificis: gestionant ajudes econòmiques a fons perdut (subvencions) amb préstecs bancaris. A més es busca un procés d'actuació conjunta.
Selecció de la millor solució tècnica i econòmica per a cada edifici d’habitatges residencials plurifamiliar a rehabilitar.
Acompanyament als propietaris en tot el procés: tècnic, econòmic i de gestió.
Facilitar el finançament bancari a la comunitat de propietaris de manera que l’existència de propietaris amb dificultats financeres en una comunitat NO IMPEDEIXI a la resta poder dur a terme el projecte de rehabilitació de l’edifici en el seu conjunt.
SI Capital Private Equity és una gestora de capital risc internacional constituïda el 2004. Amb base a Barcelona i a Londres, SI Capital està especialitzada en realitzar inversions en el sector de les energies netes a nivell Europeu (energies renovables i eficiència energètica) mitjançant la participació en capital (equity) de les empreses participades o mitjançant la inversió directa en un projecte específic.
Actualment SI Capital gestiona 47 M€ i s'estan recaptant fons per posar en marxa un nou vehicle inversor especialitzat en actuacions d'eficiència energètica.
Projectes que cobreix SI Capital
Projectes coberts pel mecanisme financer exposat
SI Energy es defineix com "Special Purpose Vehicle, SPV" creada per atendre les necessitats de finançament fora de balanç (off balance sheet) que no computa com a endeutament d'una reconeguda companyia de telecomunicacions. El projecte consisteix a finançar solucions d'eficiència energètica en les estacions base (EB) de telefonia mòbil aïllades de la xarxa elèctrica ubicades a Espanya, així com en la implementació de sistemes de refrigeració eficients (free cooling) a EB localitzades fora de territori nacional.
Per a la realització del projecte s'han utilitzat principalment tres mecanismes financers diferents, que de forma combinada permeten aconseguir els reptes i objectius plantejats pels diferents agents involucrats. Aquests són: compte en participació, participació en accionariat, crowdlending.
Contracte de comptes en participació per finançar a l'empresa adjudicatària de realitzar la transformació de les 16 estacions base situades a Espanya sota el model de negoci de serveis energètics amb contracte tipus Energy Supply Contract (ESC).
Participació no majoritària en l'accionariat d'una SPV creada per l'ESE adjudicatària d'implementar mesures de free cooling en més de 2.000 estacions base situades al sud d'Amèrica. Coinversió amb un Family Office (FO) suís.
Realització de tres campanyes de crowdlending mitjançant una plataforma de finançament participativa especialitzada en finançament via deute de projectes d'eficiència energètica, per refinançar parcialment les 16 estacions base situades a Espanya.
El client aconsegueix un estalvi en la factura energètica superior al 20% mentre l'inversor aconsegueix una atractiva rendibilitat amb un nivell de risc acceptable i acotat.
La societat es beneficia de la reducció de les emissions de CO2, de la comunicació i divulgació de l'eficiència energètica, i democratitza l'accés a aquest tipus d'inversions a qualsevol ciutadà a partir de 50 € mitjançant crowdlending.
Permet donar resposta al finançament de projectes d'eficiència energètica de volum inferior als 60.000 € per instal•lació, tant a nivell nacional com internacional.
És un finançament fora de balanç, ja que compleix la normativa europea Eurostat sobre finançament i còmput del deute.
Permet l'alineació d'interessos dels diferents agents involucrats (client, soci tecnològic, inversors qualificats, inversors i altres).
Fons privat d'inversió en projectes petits i mitjans de producció d'energia renovable
Equips i instal•lacions elèctriques
Producció de calor industrial
Producció d'electricitat sostenible
Mobilitat sostenible
Oberta a inversors privats (individuals o organitzacions). Disposa d'una cartera diversificada en projectes a diferents països europeus per reduir el risc de la inversió.
El fons inverteix en equity i préstecs subordinats per a petits i mitjans productors d'energia neta, principalment a Europa occidental.
Cartera diversificada de projectes i acció en diferents països europeus per reduir el risc de la inversió.
Proporciona finançament a projectes petits i mitjans.
Proporciona una apreciació del capital a llarg termini si s’inverteix en accions de companyies involucrades en el sector de l’energia renovable.
Opera a tot el món, per reduir els riscos derivats de canvis polítics, socials, legals i de fluctuacions de la moneda.
Plataforma en línia que pre-selecciona projectes en el mercat a la recerca de finançament.
La plataforma exerceix una funció de filtre per a presentar les propostes analitzades i les avalua per facilitar una decisió informada dels possibles inversors.
Finançament per a producció d'energia sostenible i millora de l'eficiència energètica d'equips i instal•lacions elèctriques.
El mecanisme financer varia des del model cooperativista tradicional al sistema més innovador de crowdfunding. Aquests, són definits pels propis promotors de cada projecte independentment.
Els tipus de participació disponibles segons el projecte escollit poden ser:
Dóna l'oportunitat d'invertir a un gran nombre de persones de diferents contextos, des de grans inversors i/o experimentats a altres més inexperts i/o de capital limitat.
La simplicitat del model i la seva presentació per als inversors atrau inversors no tradicionals al sector.
Rescoop.eu és la federació europea de cooperatives d’energies renovables. Donen suport a l’engegada de noves cooperatives, i els proporcionen eines, contactes útils i serveis. Promouen aquest model a tot Europa.
Actualment treballen en el desenvolupament d’una eina financera; un fons cooperatiu europeu que proporcionarà fons de finançaments col·lectius d’inversió (equity-based crowdfundings) a les cooperatives que comencen i que adquirirà una part de la propietat del projecte. Les cooperatives recaptaran, doncs, fons dels ciutadans locals per donar suport a la campanya.
El fons fomentarà una col·laboració internacional entre cooperatives d’energia i permetrà ampliar el volum dels projectes individuals. Aquest fons està previst per al 2018.
ESCOLimburg2020 consisteix en el desenvolupament per part de l’operador públic de la xarxa d’energia de la regió, Infrax, d’un servei integrat de renovació d’edificis municipals, des de l’auditoria fins a l’execució d’obres i el finançament.
Aquesta funció d’ESE pública s’impulsa arran dels plans climàtics locals (SEAP) en el context del Pacte d’alcaldes.
Etiqueta d'estandardització per a projectes, a través d'un protocol d'eficiència energètica, que permet generar confiança als inversors i estalviar costos en l'avaluació dels projectes.
Variable.
Acreditació de la viabilitat d'un projecte a través de l'etiqueta d'estandardització.
L'estandardització dels projectes ofereix als inversors una garantia que aquests projectes ja han estat avaluats basant-se sempre en uns mateixos protocols. Això també permet comparar indicadors i valoracions més fàcilment entre diferents projectes.
Facilita a l'inversor la comprensió tècnica dels projectes certificats.
Genera confiança en el món financer.
Sunshine es basa en una altra iniciativa existent que té com a objectiu la millora d'edificis plurifamiliars a Letònia. El projecte fa èmfasi en la profunda renovació de 80 apartaments per mitjà d'EPC (Energy Performance Contracting).
Eficiència energètica en edificis residencials plurifamiliars.
El consorci ha desenvolupat un fons de forfetatge, el LaBeef (Fons de Letònia per a l'Eficiència Energètica Residencial), que compra pagarés dels estalvis energètics futurs del ESE per alliberar els seus balanços i permetre així que puguin demanar més préstecs per seguir fent actuacions d'eficiència energètica. Aquest fons de forfetatge és clau per augmentar l'àmbit d'actuació de l'ESE.
La gestió de pagaments de la rehabilitació amb els beneficiaris es fa a través dels estalvis generats en la factura d'energia mensualment.
Una plataforma de grups rellevants ha estandarditzat el procés i redueix així els costos de transacció.
Els propietaris obtenen habitatges modernitzats amb un valor afegit d'aproximadament 20-30% després de la renovació i una vida perllongada de l'edifici de 30 anys.
Els propietaris han demostrat una disciplina de pagament extraordinària. El 97% de pagaments s'han realitzat a temps i els impagats (durant els 6 primers anys d'existència del programa) han estat del 0%.
Énergies POSIT’IF és una empresa semipública que se centra en el desenvolupament de serveis integrats de rehabilitació energètica en el sector residencial (comunitats de veïns, habitatges socials i edificis públics). S’encarrega del disseny, l’execució i el seguiment del projecte, de la garantia d’estalvi d’energia i de la provisió de finançament per a tercers en cas que sigui necessari.
Actua com a intermediària entre el sector residencial, les empreses de serveis d’enginyeria i energia i les institucions financeres, la qual cosa ha permès augmentar la demanda de projectes de renovació energètica en el sector residencial.
També dona consells sobre solucions financeres i adapta els períodes de recuperació a les necessitats dels propietaris o de les comunitats de veïns. Les comunitats de veïns també poden obtenir un préstec col·lectiu, per als propietaris dels habitatges que hi estiguin interessats.
Transparense pretén augmentar la transparència i la fiabilitat del mercat de contractació de rendiment energètic (CRE) a tot Europa.
Fins avui, les principals fites assolides pel projecte són un estudi dels perfils de mercat i recomanacions per a vint països europeus participants (basats en enquestes a gran escala) i un codi de conducta Europeu per als CRE, que defineix els valors i els principis fonamentals per preparar i executar projectes d’èxit.
Per implementar els seus objectius en relació amb el clima, l’Ajuntament de Bristol ha desenvolupat el programa «Bristol Retrofitting - Innovative Technologies for Everyone» (BRITE). El programa pretén articular els objectius en relació amb el clima i prioritats socials.
S’estructura a l’entorn del desenvolupament d’una companyia d’energia municipal, la primera d’aquestes característiques al Regne Unit, que proporciona energia a baix cost i baixa emissió de carboni als residents locals.
S’associa a un esquema per millorar l’eficiència energètica del parc immobiliari de Bristol i augmentar el subministrament local d’energia renovable.
RE: FIT London és un programa per ajudar que els edificis públics no domèstics de Londres siguin més eficients energèticament. Establert el 2008, el programa no només redueix les emissions de carboni, sinó que també genera grans estalvis garantits per al sector públic (generalment al voltant del 28 %).
RE: FIT London ajuda un seguit d’organitzacions, inclosos els districtes de Londres, organismes del Servei Nacional de Sanitat (NHS), departaments del govern central, escoles i altres establiments educatius i organitzacions culturals i de patrimoni, a implementar projectes de rehabilitació.
PSEE Alsace pretén establir un servei públic per a l’eficiència energètica (PSEE), que permetrà augmentar considerablement el nombre de rehabilitacions energètiques en els habitatges. El PSEE ofereix a les llars alsacianes suport tècnic per als seus projectes de renovació i solucions de finançament que vinculen el deute a la propietat i no al propietari.
El PSEE proporcionarà a les llars:
El PSEE s’executarà en estreta col·laboració amb les plataformes locals de rehabilitació establertes per les autoritats locals associades, que implementaran gran part de les activitats a escala local.
El projecte dona suport a municipis i propietaris d’edificis públics a la regió de Baden-Württemberg per implementar contractes de rendiment en edificis públics.
Un dels objectius del projecte és agrupar diferents municipis per aconseguir un volum d’edificis petits i mitjans que pugui ser rendible.
Amb aquest projecte també es vol promoure el canvi cap a climatització renovable, i el desenvolupament de tecnologies de calor i electricitat combinades, optimitzar procediments de licitació, desenvolupar una eina nova de refinançament d’ESE, i impulsar campanyes per augmentar-ne la demanda.
La província de Milà dona suport als seus municipis perquè implementin contractes de rendiment energètic per a la rehabilitació d’edificis públics, per mitjà de licitacions agrupades i actuant com a central de compres.
Fins ara s’han invertit 13 milions d’euros i s’han superat els resultats esperats.
Contratos de suministro de energía directamente entre un promotor de instalaciones de energía renovable y un comprador solvente.
El comprador consigue energía más barata durante los años acordados en el contrato, a la vez que promueve la generación de energía a través de fuentes renovables.
Este compromiso a largo plazo ayuda a financiar proyectos de energía eolica y solar al mismo tiempo que el comprador se asegura una fuente fiable y asequible de energía renovable.
La iniciativa OxFutures mobilitza inversions a gran escala per emprendre projectes d'energies renovables i eficiència energètica a la ciutat d'Oxford i al comtat d'Oxfordshire.
L'objectiu és situar a Oxfordshire al capdavant de la innovació hipocarbónica i liderar la transició del Regne Unit cap a un futur energètic sostenible.
Els seus principals objectius són els següents:
L'objectiu és impulsar l'economia hipocarbónica i atreure 400 milions GBP d'inversió a Oxfordshire abans del 2020. OxFutures permetrà al municipi d'Oxford aconseguir el seu objectiu de reduir les seves emissions de carboni en un 40% abans del 2020, així com l'objectiu de la Diputació del comtat d'Oxfordshire de reduir-les en un 50% respecte als nivells del 2008 abans de l’any 2030.
Energies renovables
Creació d'una empresa púbica per donar assistència a autoritats locals i regionals a la regió francesa de Roine-Alps.
Aquest Operador de Serveis Energètics Regional (OSER) es va crear com a resposta a la manca de demanda de serveis de rehabilitació energètica integral a la regió.
Rehabilitació d'edificis públics.
ESE pública que funciona amb una barreja de: aportació de capital dels propis beneficiaris (que es converteixen en accionistes aportant el 10% dels fons), préstecs tous d'entitats bancàries locals, i una subvenció per a finançar les assistències tècniques prèvies per auditories energètiques i estudis de viabilitat, de l'European Energy Efficiency Fund (EEEF).
Generació d'un fons propi que augmenta la capacitat d'inversió, alhora que es distribueix el risc.
Com que és una ESE pública, es faciliten processos administratius associats a la subcontractació.
Homogeneïtzació de criteris tècnics i econòmics per a la selecció de projectes i operadors a la regió.
EBC Annex 61 ofereix un marc de referència i eines per reduir energia i millorar la qualitat ambiental dins d’edificis públics i comunitats en procés de rehabilitació.
Els objectius del projecte són:
PV financing té com a objectiu eliminar les barreres i identificar noves vies per al desenvolupament del mercat fotovoltaic. Més concretament, l'objectiu de la PV financing és identificar, en els països que s'ha analitzat, els models de negoci i els sistemes de finançament més rendible per a sistemes fotovoltaics.
Generació d'energia renovable fotovoltaica incloent àmbits residencials, comercials, públics i industrials.
Esquema de finançament té diferents opcions disponibles per proporcionar fons per a activitats comercials, fer compres, minimitzar el risc o la inversió.
El paper del coordinador de projecte en aquest sentit consisteix a avaluar, per a cada segment d'aplicació i cada país, que els sistemes de finançament són els més adequats per donar suport al model de negoci més rendible, i difondre aquesta informació als inversors i agents del mercat.
S’han desenvolupat diferents models depenent de l’edifici on s’instal•li la fotovoltaica
Optimització de models de negoci variats per a la tecnologia solar fotovoltaica.
SEAF té com a objectiu fer accessible a les petites i mitjanes empreses (PIME) l’eficiència energètica, mitjançant el desenvolupament d’una plataforma dissenyada per a deu països membres europeus (Àustria, Bèlgica, Finlàndia, França, Alemanya, Irlanda, Itàlia, Portugal, Espanya i el Regne Unit).
SEAF té com a objectiu eliminar la bretxa entre els contractistes i els inversors en eficiència energètica mitjançant el desenvolupament d’una plataforma de programari que permet l’avaluació independent de projectes i l’estandardització.
Això, al seu torn, permetrà que les PIME i altres empreses rebin finançament per implementar projectes d’eficiència energètica.
Els Berlin Energy Saving Partnerships desenvolupats per l’Agència d’Energia de Berlín i el Departament del Senat per al desenvolupament urbanístic són un model per a la contractació d’eficiència energètica.
L’objectiu és aprofitar el potencial d’estalvi energètic existent en un conjunt d’edificis compostos per diferents propietats. La inversió necessària la realitza un proveïdor privat de serveis energètics, l’empresa de serveis energètics (ESE), i es finança amb els costos energètics estalviats.
A aquest efecte, el client públic combina una selecció de la seva cartera d’edificis per formar una cartera de projectes.
Fedesco es va crear el 2005 com a empresa de serveis energètics (ESE) pública per estudiar i executar projectes d’eficiència energètica en 1.800 edificis federals públics de Bèlgica, dels quals dos terços són propietat de l’Estat federal belga, i un terç es lloguen a propietaris d’immobles privats.
El 2007 Fedesco va implantar per primera vegada un model basat en contractistes independents, aplicant les denominades mesures transversals, centrades especialment en tasques de climatització (principalment substitució de calderes i renovació de la sala de calderes), regulació de climatització, substitució d’enllumenat i reencesa, i cogeneració i aïllament de teulades.
D’aquesta manera, Fedesco actuava com a «integradora», i va passar a ser una de les primeres ESE públiques d’Europa. A partir del 2011 Fedesco va començar a utilitzar un model paral·lel alternatiu, mitjançant contractes de rendiment energètic (CRE), fent ús d’una metodologia innovadora denominada «smartEPC», desenvolupada en col·laboració amb un facilitador privat (Energinvest). L’«smartEPC» és un model per a contractes de rendiment de manteniment, energia i confort.
La diferència entre l’«smartEPC» i el CRE més tradicional és el fet que el contracte també inclou el manteniment complet de totes les instal·lacions tècniques de l’edifici i que aquest manteniment es basa en el rendiment.
Eandis és l’empresa distribuïdora de gas i electricitat per a una part important de la regió de Flandes.
El 2010 va adoptar també el rol d’ESE pública, i acompanyava tant municipis com la província en l’anàlisi, la implementació i el finançament d’inversions en eficiència energètica. Eandis té el rol d’integradora, subcontractant auditories energètiques, enginyeries i altres serveis tècnics al sector privat tot fent ús d’un model de contractació específic.
Energy Fund Den Haag és un fons rotatori del municipi de la Haia. Ofereix finançament per a projectes de desenvolupament urbà relacionats amb l’eficiència energètica i les energies renovables.
Els beneficiaris poden ser promotors de projectes, corporacions d’habitatge, empreses, fundacions, ONG i entitats públiques.
El fons rotatori KredEX és part d’una fundació governamental del Ministeri d’Economia i Comunicació d’Estònia.
Els fons provenen del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Govern d’Estònia, el Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa (CEB) i la Fundació KredEx.
Els beneficiaris són les associacions d’habitatge i els gestors d’habitatge social públic.
ENSAMB és una cooperació entre una agrupació de cinc petits municipis de zones rurals de Noruega (Elverum, Engerdal, Stor-Elvdal, Trysil i Åmot) que pretenien aconseguir almenys un 25 % d’estalvi energètic en els seus 133 edificis municipals, la qual cosa representava 11 GWh/any i una inversió prevista d’11,25 milions d'euros. L’eina utilitzada per executar la majoria de les mesures és el contracte de rendiment energètic (CRE).
Les inversions s’organitzen en cinc paquets:
El fons búlgar d’eficiència energètica és un fons rotatori establert el 2005. Pretén oferir finançament a projectes i assistència tècnica per al sector públic i privat en el país.
El Consell Regional de la Picardie (França) disposa d’un servei públic d’eficiència energètica (SPEE) integrat per a la rehabilitació d’edificis residencials. El SPEE ofereix assessorament, acompanyament, i solucions financeres a projectes de rehabilitació tèrmica d’habitatges privats.
La inversió en la rehabilitació tèrmica de l’edifici ha de generar estalvis financers iguals a la tornada del préstec, sense subvencions complementàries.
Plataforma d’inversió col·lectiva en projectes o empreses sostenibles, ONG i municipis.
Projecte finançat per la Comissió Europea sota la iniciativa «Mobilització d’inversions locals en energia», dins del programa Intelligent Energy Europe (IEE).
L’objectiu del projecte és proporcionar calor, fred i electricitat als edificis d’una àrea comercial i agroindustrial d’una manera sostenible, i tancar d’aquesta manera la cadena de demanda energètica, a més de buscar la imitació en altres ajuntaments.
La inversió realitzada durant l’operació va ser de 54.634.857 euros, el finançament dels quals no té una procedència única, sinó que prové d’una barreja de fons.
Com a resultat de la implementació d’aquest sistema s’ha obtingut un estalvi energètic de 87,500 MWh/any, un augment de l’oferta d’energia renovable (163.837 MWh/any) i una reducció de CO2 (50.802 tCO2/any).
Definició de plans financers basats en la inversió dels propietaris d’habitatges, préstecs i subvencions públiques, així com contractes de rendiment energètic. Es fixen objectius d’estalvi de fins al 70 %.
El projecte ha agrupat inversions en poques licitacions, encara que pertanyin a diferents municipis, i també ha fet l’escenari més favorable per a les inversions d’empreses mitjanes i grans, i ha reduït el temps i els costos de la gestió de licitacions, utilitzant esquemes innovadors de contracte.
EESI 2020 tenia per objectiu donar suport a ciutats grans i regions metropolitanes perquè integressin més contractes de rendiment en la seva planificació energètica.
EESI 2020 es va centrar en la implementació sistemàtica d’aquest tipus de contractes.
STREETLIGHT-EPC vol fomentar la demanda i la provisió de contractes de rendiment energètic (CRE) en nou regions, mitjançant serveis de facilitació.
Aquests serveis consisteixen a donar suport a municipis i a pimes com a ESE potencials. Es pretenen implementar 36 CRE per a enllumenat públic, fet que ajudarà a crear confiança i saber fer (know-how) a les tecnologies LED i els CRE.
Iniciativa que preveu rehabilitar en dos anys 32 edificis d'habitatges. Es tracta d'edificis d'aproximadament 45 anys d'edat. La mesura inclou pintar la façana, cobertes i patis interiors.
En la majoria d'ells es millorarà la qualitat i aïllament tèrmic perquè les llars estiguin més protegides del fred.
Rehabilitació d'edificis
El municipi avança els pagaments i exerceix de mediador entre les diferents parts implicades (enginyeries, entitats financeres, veïns), i ofereix als veïns tres modalitats diferents de pagament adaptades a la seva situació econòmica.
El mecanisme consisteix a oferir des del municipi facilitats econòmiques per al pagament de l'obra als propietaris. Les tres modalitats de pagament d'obres que facilita l'Ajuntament són:
En absència del projecte, la rehabilitació no es faria en molts casos, o esperarien a un deteriorament sever de l'edifici. A més, es possibilita la coordinació i decisió de manera més immediata i sobretot adaptada a totes les situacions socioeconòmiques. La supervisió municipal de tot el procés garanteix un major control.
L'agrupació dels edificis permet preus més competitius i la contractació pública garanteix empreses econòmicament i tècnicament solvents.
La signatura de convenis habilita a l'Ajuntament a sol•licitar les subvencions en nom de les comunitats i realitzar tota la gestió per alliberar als veïns d’aquestes càrregues.
Cooperativa d’energia que comercialitza i inverteix en projectes d’energies renovables a través d’un fons.
També ofereix la possibilitat d’invertir en projectes d’energies renovables i de cobrar l’interès de les inversions en forma de descomptes aplicables a la compra d’energia a la mateixa cooperativa.
El projecte pretén implementar contractes de rendiment en enllumenat públic i edificis públics de la província de Múrcia, així com instal·lar panells d’energia solar tèrmica i fotovoltaica per a l’autoconsum dels equipaments públics.
GREENER EXTREMADURA és un projecte desenvolupat per Agenex i finançat pel mecanisme ELENA del Banc Europeu d'Inversions (BEI) que tracta de desenvolupar l'Estratègia per a les inversions en eficiència energètica i energies renovables a Extremadura.
El BEI i Agenex han signat un acord de durada entre 2014 i 2018 pel que l'agència es compromet a assegurar que tots els serveis de desenvolupament de projectes en què s'inverteix són implementats, essent Agenex responsable d'informar i facilitar al BEI tota la documentació i tràmits duts a terme.
Greener-ex neix de la necessitat d'establir una coordinació multi-nivell entre els diferents factors que promouen inversions en Eficiència Energètica (EE) i Energies Renovables (ER) a Extremadura, des del nivell local fins al nivell provincial, regional nacional i europeu.
Amb aquest projecte, Agenex donarà suport a més de 200 municipis, a les diputacions de Càceres i Badajoz, i al Govern d'Extremadura en l'accés al finançament on sigui necessari. Aquestes entitats es beneficiaran de costos d'energia més baixos i noves instal•lacions.
Eficiencia energètica i energies renovables
Les inversions es realitzaran, en la majoria dels casos, a través de col•laboracions públic privades i empreses de serveis energètics.
L'ESE només actua per a contractes superiors a 500.000 € / any, desenvolupant un model d'ESE integral (led, edificis i renovables) mitjançant l'agrupació de municipis.
L'ESE garanteix els cobraments amb l'estalvi compartit amb el municipi.
Contracte ESE integral (LED, edificis i renovables)
Introducció del model ESE en petits municipis
Garanties de cobrament per l'ESE
El Fons, Suma Capital Energy Efficiency Fund I, (SCEEF I), és el primer fons espanyol registrat especialitzat en la inversió en projectes d'eficiència energètica mitjançant el model ESE. Dona suport a iniciatives i inverteix en:
Per això busca associar-se amb empreses amb capacitat tècnica per donar solucions a les necessitats de millora energètica dels seus clients. El fons, aporta la capacitat financera per dur a terme les inversions necessàries en aquests projectes, disposant de coneixement especialitzat per donar solució a diferents tipus de projectes i contractes.
Tota mena de SEP - Projectes d'Eficiència Energètica, com a requisit únic. Actua en tot tipus de sectors.
El fons inverteix en projectes que requereixin una inversió entre els 0,5 MM€ i els 10MM€, tenint la capacitat de poder agrupar projectes de menor dimensió i que tinguin característiques similars entre ells, encara que siguin per a diferents clients.
La inversió del fons va destinada a poder finançar els actius i actuacions necessàries per a la implantació de les mesures d'estalvi energètic, amb una amplitud de camps que van des de les mesures d'estalvi de baixa inversió, instal•lacions, o sistemes de generació energètica eficients.
El fons finança directament el projecte mitjançant el SPV:
Especialització: El fons és un instrument especialitzat que ajuda a les empreses a buscar una solució financera òptima per als seus projectes.
Agilitat: SUMA és una gestora independent no vinculada a cap banc ni institució pública el que permet una autonomia de gestió que es tradueix en agilitat i capacitat d'adaptació.
Flexibilitat: El fons permet solucions financeres de diferent tipus, que combinen el propi capital del fons, amb capital de l'ESE, finançament aliè, subvencions i ajuts, de tal manera que sempre es busca una solució financera òptima.
El fons aporta el capital inicial per a l'operació, d'aquesta manera, l'ESE no han d'afrontar el finançament del projecte amb fons propis l'ESE finança el projecte al client, d'aquesta manera, el client no ha de dur a terme la inversió inicial.
Proximitat: Els gestors del fons coneixen en detall el mercat dels serveis energètics i això permet que puguin ajudar a l'empresa a enfocar i millorar els aspectes financers dels seus projectes d'eficiència energètica.
EEEF és una innovadora fórmula de col•laboració pÍblicoprivada iniciada per la Comissió Europea (CE) i el Banc Europeu d'Inversions (BEI) dedicada a mitigar el canvi climàtic a través de la provisió d'assistències tècniques i/o finançament en termes de mercat als Estats membres de la Unió Europea.
Les inversions del fons es divideixen en tres categories de projectes o sectors:
Capitalització inicial del fons de 265M€ aportada per la CE, el BEI, la Cassa Depositi i Prestiti i el Deutsche Bank.
Autoritats municipals, locals i regionals o entitats públiques i privades que actuen en nom de les autoritats com a proveïdors de serveis públics, transports públics, concessionaris, societats mixtes, associacions d'habitatges socials, empreses de serveis energètics, etc.
D'acord amb les directrius d'inversió de l’EEEF, un projecte ha de complir una sèrie de criteris d'elegibilitat:
La verificació preliminar d'elegibilitat es pot realitzar en www.eeef.eu o contactant als professionals per a Espanya (Iñigo Prior o Lada Strelnikova)
Finestreta única:
Finançament flexible
Disponibilitat de diferents instruments financers, com Project Finance, deute sènior, mezzanine, subordinada, capital, estructures de lísing i forfetatge. També pot operar com a inversor únic en projectes (operacions d'inversors individuals) per simplificar la implementació i reduir els costos d'execució.
Flexibilitat pel que fa als terminis:
El fons TRI Fund o CAP 3ième Révolution Industrielle impulsat a la regió francesa Hauts-de-France representa un exemple pioner de la combinació de Fons Estructurals i d'Inversió Europeus (ESI) i els fons del Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (EFSI).
Es tracta d'un fons d'inversió per donar suport a l'economia baixa en carboni: energies renovables, gestió energètica, eficiència energètica, mobilitat sostenible, economia circular i col•laborativa.
L'objectiu és augmentar la competitivitat del sector empresarial de la regió augmentant les seves possibilitats de finançament.
També porta associat un instrument per a la subvenció de les assistències tècniques necessàries als projectes per al seu estudi, promoció i desenvolupament.
El Fons Rotatori d'Energia i Sostenibilitat de la Universitat de Califòrnia Los Angeles (UCLA) és un fons rotatori universitari dedicat a l'eficiència energètica. Alguns dels projectes que s'han impulsat són millores dels sistemes de ventilació i aire condicionat (HVAC), eficiència en il•luminació, sensors d'ocupació i altres. La UCLA ha invertit més de 20 milions de dòlars en eficiència energètica durant l'última dècada i ha aconseguit més de 4 milions en estalvi anual d'energia. L'eficiència energètica i la conservació són una part essencial de l'estratègia de la universitat, i la pròpia universitat serveix com un laboratori viu per a la investigació de sostenibilitat, demostrant que és possible abordar l'eficiència energètica de forma econòmicament viable.
El Fons Rotatori d'Energia i Sostenibilitat de la UCLA s'ha unit al Billion Dollar Green Challenge, qual encoratja a col•legis i a universitats dels Estats Units a crear els seus propis fons rotatoris enfocats a la sostenibilitat, fons que es reposen continuadament quan els beneficiaris dels préstecs retornen part o tots dels seus estalvis de costos anuals.
El Fons Rotatori Verd de Harvard (GRF) és un fons rotatori de 12 milions de dòlars que proveeix el capital per a projectes d’alt rendiment del campus en disseny, operació, manteniment i comportament dels ocupants. Els criteris d'elegibilitat estipulen que els projectes han de reduir els impactes mediambientals de la Universitat i tenir un període de retorn de cinc a deu anys o menys. Des del seu inici, el GRF ha donat suport a gairebé 200 projectes que han produït anualment uns 4 milions de dòlars en estalvis energètics anuals.
El model funciona de la manera següent:
L'Associació Nacional d'Empreses de Serveis Energètics (ANESE) va posar en marxa la primera classificació certificada d'empreses serveis energètics (ESEs).
Aquesta classificació dona resposta, d'una banda, a l'absència de registre oficial amb garanties; i de l'altra, té el propòsit de facilitar al client l'accés i la compressió al model ESE.
Aquesta certificació està dirigida a aquelles empreses que treballen com a empreses de serveis energètics seguint el model de garantia estalvis i vulguin acreditar la seva experiència, formació, capacitació, possibilitats tecnològiques i potencial tècnic. D'aquesta manera podran distingir mitjançant un aval que garanteix la seva professionalitat.
Aquesta classificació certifica a empreses, però, a més, les classifica segons les seves especialitats tecnològiques. Aquestes són les especialitats:
Existeixen dos tipus de classificació:
Com classificar-se? A continuació, s'explica el procés per aconseguir la Classificació certificada de ESEs:
Totes les empreses interessades en informar-se o en iniciar el seu procés de classificació poden dirigir-se a ANESE:
Aporta claredat en el mercat i confiança en l'inversor.
Distingeix les empreses especialitzades i professionals.
Disponible per a qualsevol ESE a Espanya.
El finançament PACE permet als propietaris d'edificis residencials i comercials existents finançar mesures d'eficiència energètica, energies renovables o altres com la conservació de l'aigua en funció del bé immoble i de les condicions establertes pel proveïdor del finançament PACE.
Totes les inversions elegibles es vinculen als edificis de manera que es tractaran d'instal•lacions que han d'estar permanentment connectades a l'immoble en qüestió. El crèdit monetari proporcionat als propietaris que voluntàriament es postulen al programa es retorna mitjançant el sistema d'impostos anual sobre els béns immobles (property tax bill).
Aquest model innovador, originari dels Estats Units i encara per implantar a Europa, té avantatges com permetre realitzar les esmentades millores sense fer un gran desemborsament inicial.
El retorn del crèdit es fa a llarg termini, entre 10 i 20 anys, que es vincula al bé immoble, sobre el qual s'estudien les seves característiques per a l'aprovació del préstec, i no sobre el propietari (debt of property). L'impagament té repercussions similars a l'impagament d'impostos aplicats a la propietat.
El finançament PACE ha experimentat un creixement des de la seva implementació el 2009 als Estats Units i el poden proveir, un cop aconseguida l'autorització mitjançant llei estatal, tant autoritats governamentals com finançadors privats.
* Per a l'elaboració d'aquesta fitxa s'ha pres com a referència concreta el pioner Programa d'Independència Energètica del Comtat de Sonoma (SCEIP), de l'estat de Califòrnia.
La majoria dels projectes sota la consideració d'eficiència energètica o d’energies renovables tenen la possibilitat de ser finançats mitjançant aquest tipus de mecanisme financer sempre que es tracti de tecnologia provada i serveixin a algun tipus d'edifici, als quals estaran permanentment connectats. Els més destacats són: rehabilitació d'edificis, sistemes HVAC (calderes, millora de sistemes de xarxes de distribució), il•luminació, monitorització d'instal•lacions, comptabilització de consums i gestió energètica, instal•lacions de producció elèctrica sostenible.
En el cas de Sonoma són elegibles uns noranta tipus d'actuacions, moltes de les quals s'han anat afegint a mesura que el programa PACE es desenvolupava. Com que també hi participa la companyia pública d'aigües en el fons s'inclouen aquelles mesures relacionades amb l'estalvi de l'aigua, que d'altra banda estan estretament vinculades a l'eficiència energètica.
Alguns programes, a més, inclouen el finançament d'accions en edificis relacionades amb la prevenció de desastres com els terratrèmols o els huracans.
Hi ha altres actors involucrats que són clau per al funcionament d'aquests programes, especialment les empreses contractistes relacionades amb la construcció o la instal•lació d'equips d'eficiència energètica, que han de conèixer bé aquesta solució per poder presentar-la adequadament als seus clients; per això se'ls forma i capacita adequadament (encara que no se'ls certifica).
S'ha de fer notar que la relació propietari-contractista queda fora de l’àmbit d’actuació del finançament PACE i que els acords a què arribin dependran seva negociació particular.
Altres agents a considerar involucrar són els propietaris de negocis o d'edificis, comerciants, immobiliàries, organitzacions sense ànim de lucre, indústries diverses i ciutadans, amb els quals es manté una comunicació fluïda via seminaris i publicacions.
Es recomana disposar d’un bon equip legal per a la gestió del programa de finançament PACE des del principi per avaluar com implementar el programa amb la legislació vigent. Per exemple, a Sonora van començar a treballar sota l’àmbit de legislació viària existent relacionada amb accions encaminades al bé públic. En altres casos ha calgut impulsar normativa nova i reglaments específics.
Es recomana disposar d'una gran quantitat de fons des de l'inici de cada programa de finançament PACE, ja que solen superar-se les primeres expectatives d'inversió previstes.
L'origen d'aquests fons és variable i adaptable als propis interessos, bé emprant fons propis bé emetent bons externs o en consorci amb inversors privats. En el cas de Sonora s'obtenen de fons propis de la seva tresoreria i de la companyia d'aigües pública; el préstec es fa al 7% amb el propietari i es va retornant al 3% a ambdues entitats proveïdores de fons seguint un model de fons rotatori (revolving fund).
Se solen organitzar dues línies per al programa PACE: una dirigida a edificis residencials i una altra als comercials, en aquest últim cas -solen tractar-se de quanties majors- s'haurà de realitzar una auditoria energètica prèvia (i si hi ha una hipoteca s'ha d'obtenir l'autorització del prestamista), encara que és recomanable també per als primers.
La institució promotora de finançament PACE informa de les condicions i contracta amb els propietaris d'edificis elegibles la inversió en eficiència energètica de la seva elecció (sempre que sigui amb tecnologia provada), si es demana una quantia superior a la que el proveïdor PACE considera necessària el propietari ho haurà de justificar. S'entrega als propietaris el finançament en forma de xec (també hi ha la possibilitat d'emetre’l a nom del contractista de la seva elecció).
L'acord entre propietari (o grup de propietaris) i contractista no entra en l'àmbit de gestió del finançador PACE, tot i que caldrà disposar del contracte signat per la qual cosa es faciliten aspectes com la posada a disposició un notari sense cap cost. El propietari de l'immoble és el responsable que la instal•lació es realitzi i haurà de justificar tots els costos vinculats al projecte. Hi assegurances per garantir l'execució de la inversió, inspeccionada per agents oficials.
A partir d'aquest moment s'aplica el recàrrec en els impostos anual per a la devolució del crèdit a llarg termini, encara que es poden fer pagaments extraordinaris per a la resta de quantia pendent sense penalitzacions. En cas d'impagament s'aplica una multa elevada als quatre o cinc anys, segons les regulacions aplicables, per desincentivar la morositat.
Estalvis: La factura pels serveis com l'electricitat, el gas i l'aigua es veuen reduïdes per les mesures d'estalvi energètic i energies renovables instal•lades.
Transmissibilitat: És possible, es vincula el retorn de les quotes al bé immoble i no al propietari, de manera que la compravenda de l'edifici traspassarà automàticament el seu finançament PACE associat.
Classificat com a deute: No, es tracta d'un mecanisme financer que es troba fora de balanç.
Aprobación normativa: Un programa de finançament PACE pot operar sota el paraigües de legislació existent o sota reglaments de nova creació. Necessita de l'autorització de l'estat federal.
Límit màxim de finançament: Es fixa en funció del valor de la propietat. Per exemple, en el cas de Sonoma el préstec no pot superar el 10% del valor total de l'immoble. Els projectes que es financen en aquest comtat van des dels que costen 2.500$ fins a la major inversió realitzada, en una indústria alimentària, per valor de 2,3M$. La mitjana de finançament en el sector residencial és d'uns 20.700$ (sent la mitjana nord-americana de 22.000$).
Amortització/Termini de finançament: Es tracta de préstecs a llarg termini, que es poden retornar als 10 i als 20 anys, encara que es poden realitzar pagaments extraordinaris per a la resta de quantia pendent sense penalitzacions.
Taxa d'interès: És fixa. Sol ser més elevat que en altres mecanismes financers, encara que més baixa que una segona hipoteca. Per exemple a Sonora és del 7%, tot i que anualment modificable no hi ha intenció d’apujar-la per no desincentivar la participació en el programa PACE; en cas que calgués, abans s'optaria per altres solucions (aconseguir subvencions o reduir costos interns).
Incentiva millores permanents i continuades en tot tipus d'edificis (cases, blocs, naus industrials, espais agrícoles, centres comercials...), aconseguint un millor confort i qualitat de vida als seus integrants.
Es consulten les característiques pròpies del bé immoble (no els ingressos dels propietaris ni el seu nivell d'endeutament) com el valor cadastral o hipoteca vigent (quantia, interessos i incompliment en els pagaments). Aquestes qualificacions són fàcils i àgils i volen també protegir els consumidors perquè no suposin un problema o ofec econòmic (no computa ni com a deute ni com a ingrés).
Augmenta la durabilitat i el valor de les propietats entre un 8 i un 10%.
Dóna sortida a inversions per a molts tipus de projectes d'energia sostenible, mentre es tracti de tecnologia provada per a edificis residencials i comercials elegibles.
El cost de la inversió inicial per al propietari és baix o fins i tot pot acostar-se a zero.
Es tracta de préstecs a llarg termini, no oferts per altres mecanismes financers comparables que poden arribar fins als 20 anys.
És un mecanisme financer econòmic i considerat de baix risc.
El procés de sol•licitud és curt i l'aprovació ràpida.
Sistema de reemborsament de préstec és fàcilment rescatable i transmissible vinculat a l'edifici.
Permet la combinació amb altres mecanismes financers tradicionals com hipoteques o crèdits, als quals no substitueix (aquests es basen en el deutor).
La taxa de morositat impositiva en el pagament d'impostos a la propietat és baix.
El model permet variants i el pensament creatiu, en funció dels interessos de la institució proveïdora i del recaptador d'impostos.
Els edificis amb finançament PACE estan certificats i poden ser elegibles per beneficis i deduccions fiscals.
Ajuda a la recirculació de diners a nivell local, dinamitzant l'economia i creant llocs de treball, especialment en el sector de les empreses contractistes.
El model és altament replicable a altres entitats, hi pot participar l'empresa privada.
Permet recollir diverses dades d'estalvis, entre d'altres d'utilitat per a la comunitat.
Es fa un pas més per complir amb els objectius climàtics que ens beneficien a tots, es realitza educació ambiental i serveix com a exemple per a altres propietaris.
EeMAP tiene como objetivo crear una "hipoteca eficiente energéticamente" estandarizada, según la cual los propietarios de edificios se veran incentivados a mejorar la eficiencia energética de sus edificios o adquirir una propiedad que ya sea eficiente. Los términos de financiación se vinculan a la hipoteca.
Se basa en la suposición de que la eficiencia energética tiene un efecto de mitigación de riesgos para los bancos como resultado de su impacto en la capacidad del prestatario para pagar su préstamo y en el valor de la propiedad.
Esto significa que las hipotecas energéticamente eficientes representarán un riesgo menor en el balance de los bancos y, por lo tanto, podrían calificar para un mejor tratamiento de capital. Unos requisitos de capital menores representan un fuerte incentivo para que los bancos ingresen al mercado y, como resultado, impulsen una cadena de incentivos más amplia, en la que todas las partes interesadas, incluidos los ciudadanos de la UE, los emisores, los inversores y la sociedad en general, obtengan un beneficio concreto.
Con este fin, las industrias hipotecarias y de bonos garantizados pueden ayudar a cerrar la brecha de renovación con una iniciativa de financiación privada, independiente de los fondos públicos, los incentivos fiscales y las devoluciones de servicios públicos, complementaria de los fondos públicos, y de esta forma apoyar a la UE en el cumplimiento de sus objetivos de ahorro de energía, al tiempo que se crea un fuerte vínculo entre la Unión de los Mercados de Capitales (Capital Markets Union) y la agenda de eficiencia energética.
Eficiencia energética en edificios.
Creación de incentivos.
Riesgos asociados al prepago, entre otros.
Visibiliza e informa sobre la capacidad de la eficiencia energética como factor de mitigación de riesgos. También crea incentivos para promoverla.
Los Estándares Mínimos de Eficiencia Energética (MEES) del Reino Unido entran en vigencia el 1 de abril de 2018. Después de esa fecha, una propiedad no doméstica no puede venderse o alquilarse a menos que cumpla con un estándar mínimo de calificación E del Certificado Energético (en una escala de A a G).
Si una propiedad no cumple con el estándar mínimo, se debe realizar una evaluación para identificar las mejoras relevantes de eficiencia energética que deben llevarse a cabo.
Un estudio realizado en 2016 sugirió que una de cada cinco propiedades comerciales corría el riesgo de devaluarse y que la caída en el valor de la cartera de propiedades comerciales del Reino Unido podría ascender a £ 16.500 millones.
Esencialmente, los propietarios con una Calificación del Certificación Energética del Edificio inferior a una E deberán realizar actuaciones para mejorar el rendimiento energético de la propiedad.
Eficiencia energética en edificios.
Creación de incentivos.
Propietarios de edificios domésticos y no domésticos.
Se establecen incentivos (en este caso, penalizaciones) para promover la rehabilitación energética de edificios.
La Red de Acción de Eficiencia Energética Estatal y Local es una red estadounidense que ayuda a estados, empresas de servicios públicos y otras compañías locales a lograr planes de eficiencia energética rentables para 2020.
Entre otras acciones, la red ofrece actualizaciones sobre el mercado y consideraciones diseño de programas clave para que legisladores y administradores promuevan y mejoren el financiamiento de mejoras energéticas a través de facturas de servicios públicos (modelo on-bill finance).
SEE Action ha identificado cuatro áreas de enfoque clave en el financiamiento:
Eficiencia energética y energías renovables.
On-bill finance, método para financiar mejoras de eficiencia energética que utiliza la factura de servicios públicos como vehículo de reembolso.
Apoyo para el diseño y mejora de programas de mejora energética basados en el on-bill finance.
El proyecto LENDERS, liderado por el Green Building Council del Reino Unido, está trabajando para demostrar que se puede usar una estimación de costes de energía más precisa para la toma de decisiones de préstamos hipotecarios.
Esto se traduce en que puedan haber viviendas que consuman menos energía a las que se les permiten hipotecas más cuantiosa.
Actualmente, los prestamistas hipotecarios del Reino Unido utilizan un "Cálculo de asequibilidad" que utiliza los datos promedio de la factura de energía de la Oficina Nacional de Estadística para predecir los costes de energía de los propietarios.
La idea detrás de THE LENDERS PROJECT es que esta previsión se pueda hacer más precisa mediante el uso de datos de Certificados de rendimiento energético.
Eficiencia energética en edificios.
Creación de incentivos.
Prestamistas hipotecarios.
La eficiencia energética se considera un factor de mitigación de riesgo de impago en la concesión de hipotecas. Se desarrolla un mecanismo que permite cuantificar y estandarizar la valoración de este factor.
ING Real Estate Finance (ING REF) se propuso reducir las emisiones de CO2 de su cartera neerlandesa en un 15-20% con el objetivo de ahorrar costes de energía de unos 50 millones de euros anuales. Así, se focalizó en 3.000 clientes holandeses con 28,000 edificios.
ING pagó por el desarrollo de una aplicación que se ofreció a todos los clientes: la aplicación proporciona un análisis del uso de energía de los clientes en su cartera e identifica el potencial de ahorro de energía. Si el ahorro de energía potencial supera los 15,000 euros, se le ofrece al cliente una auditoria energética.
ING REF también brinda asesoramiento a los clientes sobre qué subvenciones están disponibles (a través de un tercero especializado). En ING REF se ofrece un financiamiento del 100% para mejoras de eficiencia energética de ING Groenbank con un descuento del 0.5% sobre las tasas de interés normales.
En los primeros dos años, la aplicación se ha utilizado para escanear 18,000 edificios con una superficie total de 10 millones de m2 (65% de la cartera de ING REF). ING tiene como objetivo empoderar a 5.000 clientes holandeses y lanzar la aplicación a otros países europeos.
En diciembre de 2016, ING anunció que solo ofrecerán nueva financiación para edificios de oficinas en los Países Bajos que logren un certificado de eficiencia energética de C o superior, en línea con las regulaciones holandesas que dicen que a partir de 2023 los edificios deben tener una clasificación C o superior para poder alquilarse como espacio de oficina.
Eficiencia energética en edificios.
Política corporativa para incentivar la energia sostenible en su portfolio.
3.000 clientes holandeses.
Se dan incentivos a los propietarios de edificios de oficinas para alcanzar estándares de eficiencia antes de lo que se establece en la normativa del país.
Todas las propiedades de la cartera se actualizan continuamente en términos de su eficiencia energética sobre una base de datos de medición con el fin de reducir sistemáticamente el consumo total de energía y las emisiones de CO2. Esto garantiza que, junto con la sostenibilidad de la inversión, también se fortalezca el potencial de ganancias para los inversores del fondo.
La porción restante de la cartera para la cual el consumo de energía no puede reducirse de manera rentable, se compensa en emisiones de carbono una vez al año mediante la compra de certificados de CO2. Por lo tanto, se ofrece a los inversores calificados la oportunidad de invertir en una cartera climáticamente neutra.
Eficiencia energética en edificios.
Política corporativa para mejorar energéticamente los edificios del portfolio de su fondo.
Inversores
La eficiencia energética se considera un factor de reducción del riesgo económico o de aumento de los beneficios de los inversores.
En 2013, la ciudad de Gotemburgo se convirtió en la primera ciudad del mundo en emitir bonos verdes con una emisión de 500 millones que fue calificada como Aaa por Moody's y AA + por Standard and Poor's. La ciudad ha continuado con emisiones subsiguientes de bonos.
Los ingresos se utilizan para financiar diversos proyectos ambientales, como proyectos de biogás, vehículos eléctricos, calefacción urbana y viviendas sostenibles.
Aunque el porcentaje de ganancias invertidas en eficiencia energética es pequeño, se han financiado algunos proyectos específicos, incluida la mejora de los semáforos con lámparas de bajo consumo y viviendas sostenibles de nueva construcción.
Eficiencia energética y energías renovables.
Bonos verdes.
Promotores en el ámbito de la energía sostenible (y la sostenibilidad en general) y bancos
Consolidación de los bonos verdes como instrumento financiero municipal. Se canaliza la voluntad política de avanzar hacia una ciudad más sostenible energéticamente a través de un instrumento financiero finalista, destinado especificamente a la sostenibilidad.
Salix permite a las organizaciones del sector público de Inglaterra, Escocia, Gales e Irlanda del Norte liderar la lucha contra el cambio climático aumentando su eficiencia energética.
Salix ofrece capital 100% libre de intereses para el sector público a fin de reducir sus costes de energía facilitando la instalación de tecnologías modernas y eficientes en el consumo de energía y el reemplazo de tecnologías anticuadas e ineficientes.
La tecnología eficiente reduce las emisiones de carbono y las facturas de energéticas. Sin embargo, el capital inicial es una barrera común para las entidades públicas que buscan soluciones que reducen su consumo de energía.
Salix, una organización sin ánimo de lucro financiada por Business, Energy and Industrial Strategy, el Departamento de Educación, el Gobierno de Gales, el Gobierno Escocés y el Consejo de Financiación de la Educación Superior para Inglaterra, elimina esta barrera al hacer que este capital sea accesible para el sector público.
Eficiencia energética y energías renovables.
Capital 100% libre de intereses para el sector público.
Organizaciones del sector público de Inglaterra, Escocia, Gales e Irlanda del Norte.
Ayuda al sector público a ser energéticamente sostenible facilitando el acceso a capital.
Desde 2013, el Ministerio de Finanzas Alemán aplica importantes exenciones impositivas (Tax cap) en las industrias que implementan medidas de eficiencia energética, como la implementación de sistemas de gestión energética.
La devolución de impuestos se decidió en 2012.
Eficiencia energética en industria.
Tax-exempt finance.
Indústria
Apoyo a inversiones en proyectos de energía sostenible dentro del sector industrial.
A través de la certificación Passive House, un propietario puede verificar que se han logrado los estrictos requisitos de calidad del estándar de edificios pasivos (Passive House).
Hay entidades bancarias que vinculan las condiciones de sus hipotecas al hecho de que la casa tenga un certificado como este.
Eficiencia energética y energías renovables.
Propietarios de edificios con certificación Passive House
Facilita el acceso a la financiación e incentiva modelos de edificios energéticamente eficientes.
ESMAP es una asociación entre el Grupo Banco Mundial y 17 socios para ayudar a los países de bajos y medianos ingresos a reducir la pobreza e impulsar el crecimiento, a través de soluciones de energía ambientalmente sostenibles.
Situado dentro del Banco Mundial, ESMAP influye en miles de millones en préstamos para proyectos de desarrollo, aprovecha el financiamiento público y privado, y da forma a la política global.
ESMAP ayuda a las ciudades a mejorar los servicios, mejorar la competitividad, ahorrar costes y reducir los impactos ambientales mediante actividades de asistencia técnica: Edificios eficientes y sostenibles (Integrar la eficiencia energética con energías renovables y otros aspectos de sostenibilidad en los edificios, incluida la construcción , uso y ubicación de la energía) y Servicios Eficientes de la Ciudad (Integrar la eficiencia energética en el diseño, planificación, gestión e implementación de proyectos que mejoren los servicios urbanos).
Relacionado con el Acceso a la Energía, funciona en la frontera de la innovación y los nuevos modelos de negocio. Proporciona un enfoque integral sobre la electrificación combinando políticas, extensión de red, mini redes y sistemas para llevar energia a hogares individuales.
ESMAP también se enfoca en actividades diseñadas para llevar electricidad a las personas que viven en barrios marginales urbanos y para garantizar que las familias tengan acceso a una estufa para cocinar.
Eficiencia energética y energías renovables.
Préstamos específicos y apoyo.
Facilita financiación para la renovación energética, también en el contexto de apoyar a los consumidores más vulnerables.
El Fondo de Eficiencia Energética fue establecido el 18 de febrero de 2015 por el Ministerio de Finanzas, el Ministerio de Energía y la Agencia de Desarrollo de Inversión Pública de Lituania. La Agencia de Desarrollo de Inversión Pública (VIPA) es el administrador del Fondo.
El Fondo implementa dos instrumentos financieros:
La implementación de estos instrumentos financieros pretende promover el mercado de las empresas de servicios energéticos (ESCO) en Lituania. También se alentará a los bancos comerciales a participar en proyectos de eficiencia energética como financiadores.
Eficiencia energética.
El fondo administrará 79.645.505 €, de los cuales se proporcionarán hasta 65.164.504 € para la modernización de edificios del gobierno central y hasta 14.481.001 € para proyectos de modernización del alumbrado público.
El capital, a medida que se vaya recuperando, se reinvertirá en nuevos proyectos de eficiencia.
El objetivo del proyecto es apoyar la implementación de proyectos de Eficiencia Energética desarrollados por las empresas de servicios energéticos en Colombia, proporcionando una solución de financiación adecuada que involucre los mercados de capital que proporcionará una plataforma para movilizar inversores con capacidad para financiar proyectos de eficiencia a través de una emisión de deuda securitizada.
El proyecto ofrecerá un mecanismo de financiación en dos etapas. Primero, durante la Etapa de Acumulación, IDB proporcionará un préstamo de almacenamiento senior (préstamo del IDB) a un vehículo dedicado, el Fideicomiso de Eficiencia Energética de Colombia ("CEET"), con el fin de adquirir y acumular derechos de crédito derivados de los proyectos de eficiencia para su subsecuente securitización.
En segundo lugar durante la Etapa de Movilización, la Corporación Interamericana de Inversiones proporcionará una Garantía de Crédito Parcial para respaldar la titularización de estos derechos de crédito en los mercados de capitales locales o internacionales.
El proyecto es parte de un esfuerzo mayor desarrollado en asociación con el Fondo Multilateral de Inversiones (FOMIN) y el CTF. Los esfuerzos conjuntos incluyen recursos financieros adicionales para el CEET, tales como equidad, garantías y donaciones del FOMIN, el CTF y el Fondo de Desarrollo Nórdico.
Además, los recursos de asistencia técnica del FOMIN y el CTF se centrarán en la creación de capacidades (en el lado de la oferta y la demanda de la cadena de valor de la eficiencia energética) y en la sensibilización de las PYMEs.
Eficiencia energética y energías renovables.
Superhomes ofrece servicios “llave en mano” de rehabilitación energética para el sector residencial. Su objetivo es ofrecer una remodelación completa de las casas a todos los propietarios en Irlanda. El proyecto fue diseñado para unir en un servicio único todas las medidas de acondicionamiento y remodelación, y tiene como objetivo adaptar las casas para que cumplan con los criterios de eficiencia energética “A”. El servicio incluye: aislamiento, estanqueidad y ventilación. La calefacción y el agua caliente son proporcionados por fuentes de energía renovable mediante, por ejemplo, paneles solares fotovoltaicos o bombas de calor. Existe una financiación de hasta un 50%.
Desde el lanzamiento del primer programa piloto en 2015, el proyecto Superhomes ha acondicionado y remodelado más de 70 viviendas para que llegaran a una calificación de casi A3 del sistema de calefacción para edificios en Irlanda (Building Energy Rating (BER)).
En 2017, el promedio de inversión económica de los propietarios que utiliizaron el servicio fue de 33.000€. Además del ahorro promedio de 1000 - 1500€ anuales en otros combustibles, los propietarios se benefician de vivir en una casa más confortable, más saludable y con mejor calidad del aire.
Ventanilla única que agrega diferentes servicios para promover la rehabilitación de viviendas, incluyendo estructuración de la financiación
Las mejoras en eficiencia energética pueden hacer que las pequeñas y medianas empresas (PYMEs) de los países en desarrollo sean más competitivas y productivas, ahorrándoles dinero al mismo tiempo que reducen sus emisiones de gases de efecto invernadero. Sin embargo, el mercado suele limitarse a aquellas medidas con períodos de recuperación muy cortos, como la iluminación. Las PYMEs y los bancos locales a menudo carecen de la capacidad técnica para evaluar el potencial de las inversiones en eficiencia energética que requieren más capital y las condiciones de confianza en el retorno de la inversión, limitandose así el acceso del sector de las PYMEs a la financiación.
El Seguro de Ahorro Energético tiene como objetivo abordar estas barreras de inversión pagando si no se alcanza el valor de ahorro de energía proyectado. El instrumento puede absorber hasta 80% de este riesgo de bajo rendimiento.
La clave innovadora de esta solución es proporcionar un seguro que cubra los ahorros energéticos proyectados para las medidas de eficiencia energética definidas y verificables. En el caso de que el flujo financiero asociado con los ahorros no se materialice, la empresa recibirá una compensación. La participación de compañías aseguradoras locales y reaseguradoras internacionales en este programa está garantizada por el hecho de que la solución incorpora verificadores externos, proveedores de tecnologías y servicios de eficiencia energética, metodologías, protocolos y formas estandarizadas para la estructuración de proyectos, seguimiento operativo, presentación de informes y verificación, así como también una línea de créditos dedicada con términos y condiciones adecuados para promover una cartera de proyectos de eficiencia energética.
Algunos países donde se ha implementado son:
- Colombia, donde se ha utilizado para promover y aumentar las inversiones en tecnologías de eficiencia energética en hoteles, clínicas y hospitales.
- México, para promover y aumentar las inversiones en tecnologías de eficiencia por parte de firmas agroindustriales.
La Plataforma de Financiación de Energía Sostenible en Austria (SEFIPA por sus siglas en inglés) es una plataforma orientada a la acción para recopilar, desarrollar, implementar y difundir ideas innovadoras para acelerar la financiación de energía sostenible. En contraste con el enfoque predominante en Austria, que da apoyo económico mediante el subsidio de actividades de energía sostenible, SEFIPA se centra en aumentar las fuentes de fondos privados.
El concepto general de SEFIPA es reunir a un grupo de expertos de instituciones relevantes interesadas en la energía sostenible para: (1) identificar las barreras existentes mediante la participación de los agentes del mercado y (2) desarrollar soluciones financieras de forma conjunta que permitan superar estas barreras. Se espera que estas soluciones, en forma de nuevos productos de financiación, campañas de información y cambios en el marco regulatorio existente, den como resultado un aumento de las inversiones en energía sostenible.
Los principales elementos de SEFIPA son:
El proyecto incluye el desarrollo de una plataforma de equity crowdfunding. También se trabaja para la estandarización de procesos en los proyectos de energía sostenible.
En los países de Europa Central y Sudoriental donde se implementa el proyecto E-FIX, hay un potencial considerable para la eficiencia energética y las energías renovables. Tanto los potenciales promotores de proyectos como los potenciales financiadores se encuentran con barreras relacionadas con el análisis de viabilidad de los proyectos y de la inversión. Para acceder a nuevas fuentes de financiación y facilitar una mayor implementación de proyectos de energía sostenible, se creó el Energy FInancing miX (E-FIX), un ""mix"" de herramientas de financiación energética. El proyecto E-FIX pretende activar inversiones privadas utilizando una combinación de mecanismos de financiación innovadores. Concretamente, se fomentan las líneas de crédito para contratos de rendimiento energético, modelos de crowdfunding y modelos de leasing para proyectos de eficiencia energética y energías renovables.
El objetivo general del proyecto E-FIX es preparar el mercado europeo, y especialmente el de países que han entrado en diferentes épocas en la UE, para el uso intensivo de mecanismos de financiación innovadores en el sector de la energía.
El proyecto E-FIX ha conseguido implementar un despliegue integral de mecanismos innovadores de financiación de energía en los 6 países socios del proyecto. El despliegue tridimensional abarca la capacitación, el desarrollo de estrategias y el desarrollo de un proyecto piloto de soluciones modelo. El proyecto E-FIX pretende aumentar las inversiones en proyectos de energía sostenible en los países socios, así como sentar las bases para que las organizaciones y actores interesados estén mejor informados y equipados. La capacitación brinda a los interesados la capacidad de actuar como embajadores de E-FIX así como multiplicadores para promover e implementar del mismo.
Muchos proyectos con un alto potencial de ahorro de energía, tanto en el sector privado como público, no logran alcanzar la etapa de implementación, ya que se encuentran con dos barreras principales:
1) falta de escala para atraer inversores profesionales y / o
2) procedimientos de contratación pública restrictivos que son caros de preparar y adaptar a cada caso.
El modelo BundleUP consiste en agrupar proyectos de acuerdo con características específicas (tamaño de la inversión, tecnología, geografía) utilizando el marco actualmente disponible y los procedimientos de adquisición consolidados para proporcionar escalabilidad a los proyectos, mejorar la bancabilidad, la confianza del inversor y obtener un tiempo de comercialización más rápido. La acción tiene como objetivo desarrollar al menos 58 proyectos de energía sostenible en Portugal, con una inversión total estimada de 49,9 millones de euros. Estos proyectos generarán alrededor de 155 GWh / año de ahorro de energía primaria y generarán 3,1 GWh / año de energía renovable.
BundleUP se enfoca sobretodo en proyectos de ahorro de energía, incluido el autoconsumo de energía renovable. El proyecto utiliza instrumentos de financiación existentes e innovadores, los combina con otros inversores (como fondos de inversión o ESEs) y estimula la participación de los ciudadanos y las comunidades locales utilizando modelos de financiación colectiva para compartir los beneficios de la inversión en energía sostenible.
BundleUP pretende poner en práctica el objetivo de las Agencias de Energía de actuar como intermediarios entre las autoridades locales y los actores locales en el mercado de la energía.
Los sectores industrial y de servicios, que representan el 40% del consumo final de energía en la UE, ofrecen un gran potencial de ahorro de energia, que además es rentable. Sin embargo, en muchos países se observa una baja inversión en eficiencia energética debido a algunas barreras. Una barrera importante es que las empresas no consideran el uso de energía como un factor de ventaja competitiva. Como resultado, se suelen priorizar otras inversiones.
Por otro lado, existen beneficios múltiples ligados a la eficiencia energética, como una mejor calidad del producto, mayor flexibilidad, menor tiempo de producción, menor pérdida de producción, mayor seguridad, menores riesgos operativos, comerciales, legales o de cambio climático, etc. Estos beneficios representan también beneficios comerciales para las empresas. Por lo tanto, los beneficios múltiples mejoran tanto el carácter estratégico como el atractivo financiero de los proyectos de eficiencia energética en las empresas.
M-BENEFITS tiene como objetivo incorporar los beneficios múltiples de eficiencia energética en las decisiones de inversión de las empresas y, por lo tanto, aumentar sustancialmente el despliegue de potenciales mecanismos de eficiéncia energética que son a la vez económicamente rentables. M-BENEFITS proporciona ejemplos de buenas prácticas, herramientas y capacitación sobre la importancia de estos beneficios múltiples en relación a las decisiones de inversión en las empresas, con lo que se dirige a todos los actores y organitzaciones que se encargan de la toma de decisiones.
M-BENEFITS incluye:
El proyecto se basa en la inclusión de nuevas variables para la toma de decisiones en las empresas.
El objetivo general de Crowdfundres es contribuir a la aceleración de las energías renovables en Europa desatando el potencial del crowdfunding para financiar proyectos de energía renovable. Para lograrlo, Crowdfundres analizó el mercado del crowdfunding estableciendo los siguientes objetivos específicos:
A pesar de que se ha avanzado en el ámbito de las finanzas verdes, solo una parte de los préstamos y fondos bancarios se clasifica explícitamente como verde. La falta de estandarización dificulta la transparencia, viabilidad y evaluación de riesgos y es, por lo tanto, un obstáculo importante para el desarrollo del mercado. Es necesario un enfoque estandarizado para la "green due diligence".
El Proyecto EeDaPP tiene la intención de proporcionar datos financieros y técnicos a gran escala relacionados con hipotecas energéticamente eficientes a través de un protocolo de datos estandarizado al que se accederá a través de un portal común y centralizado.
Los tres resultados clave serán:
El Proyecto EeDaPP impulsará el mercado de valores ecológicos en términos de tamaño, liquidez y eficiencia, al permitir rastrear el rendimiento de los activos energéticamente eficientes, permitiendo la identificación de dichos activos a efectos de la emisión de bonos garantizados / bonos energéticamente eficientes y, potencialmente, otros derivados. También pretende aumentar significativamente la confianza de los inversores en dichos valores.
El proyecto SCORE tiene la intención de:
Facilitar que los consumidores se conviertan en prosumidores de energías renovables, en primer lugar en tres regiones piloto en Italia, Polonia y la República Checa; y en segundo lugar en ciudades de toda Europa siguiendo los proyectos piloto. SCORE aplica Planes de Propiedad de los Consumidores (Consumer Stock Ownership Plans - CSOP) utilizando buenas prácticas actualizadas mediante técnicas de financiación inclusiva y combinadas con medidas de eficiencia energética.
Activar a las autoridades locales y los consumidores demostrando el impacto positivo que la copropiedad tiene en el comportamiento del consumidor. Muestra la capacidad de este modelo de participación democrática para incluir a las mujeres y personas de bajos ingresos (especialmente desempleados).
Empoderar a los consumidores y los municipios dentro de un programa de capacitación mediante el lanzamiento una "Calculadora de inversión para prosumidores de energías renovables" online y seminarios en cinco países.
Formular recomendaciones en las políticas para promover la figura del prosumidor y eliminar las barreras para que los consumidores se conviertan en actores activos del mercado a nivel nacional y de la UE.
ESI Europe pretende replicar el modelo de Energy Savings Insurance (ESI) en Italia, Portugal y España. El proyecto capacitará a los actores y organizaciones clave dentro del mercado y desarrollará la guía "ESI Europe Toolkit" junto con un modelo comercial a largo plazo para el despliegue del modelo en otros países europeos.
El modelo ESI consiste en la combinación de mecanismos financieros y no financieros para mejorar el perfil de riesgo-rendimiento de las inversiones de eficiencia energética y superar las barreras asociadas.
El modelo ESI se dirige a las pequeñas y medianas empresas (PYMEs) y crea condiciones para que dichas PYMES sustituyan las tecnologías ineficientes por nuevas tecnologías de eficiencia energética.
El modelo ESI se implementó con éxito en Colombia y México, y actualmente se está desarrollando o planificando en otros diez países de América Latina y Asia.
SUSI Partners es un administrador de inversiones suizo que se centra en financiar iniciativas en el campo de la transición energética así como infraestructuras que sean eficientes a nivel energético. SUSI apoya inversores institucionales con inversiones en parques solares y eólicos, o en soluciones de almacenamiento de energía de infraestructura de eficiencia energética. SUSI ofrece fondos que producen distribuciones anuales estables, con bajo riesgo y que producen un impacto medible en la mitigación del cambio climático. En la actualidad, el Fondo SUSI para la Eficiencia Energética (SEEF, por sus siglas en inglés) despliega 200 millones de euros para la financiación de proyectos de eficiencia energética en Europa.
La idea de las Cooperativas Regionales de Eficiencia Energética es que los ciudadanos y otros inversores inviertan conjuntamente capital privado a cambio de un rendimiento atractivo de las medidas de eficiencia energética implantadas en las empresas, las instituciones públicas y posiblemente también los hogares privados.
El modelo fue probado en un proyecto piloto financiado por el Ministerio Federal de Medio Ambiente en el marco de la Iniciativa Climática Nacional en las ciudades de Aachen y Norderstedt y en el distrito de Berchtesgadener Land.
REEG se diferencia de otros modelos por: (1) la forma de empresa cooperativa (promoción de los intereses de los miembros integrantes); (2) la estructura de propiedad (donde muchos o todos los interesados relevantes de la región están implicadors) y (3) el campo empresarial es central (se potencia la eficiencia energética).
REEG ofrece al cliente un paquete integral de servicios que consiste en la implementación de la inversión con garantía de ahorro más financiación.
Las Redes de Aprendizaje de Eficiencia Energética o de Sistemas de Gestión de la Energía (Redes-ee o Redes- sgen ) tienen por objetivo mejorar el desempeño energético de las organizaciones participantes.
Están conformadas por 10 a 15 organizaciones que analizan su desempeño energético en el momento de iniciar la red, fijan una meta conjunta con base en los potenciales de mejora identificados, y se reúnen periódicamente para intercambiar experiencias y avances en talleres moderados por un(a) profesional.
En 2014, representantes del Gobierno Federal y las principales asociaciones y organizaciones de la economía alemana firmaron el acuerdo sobre la introducción de redes de eficiencia energética.
JASPERS ayuda a las ciudades y regiones a absorber fondos europeos a través de proyectos de calidad.
Su objetivo es acelerar la absorción de 350 billones de euros de Fondos ESIF destinados a lograr una mayor cohesión en Europa, a través de proyectos planificados, preparados, adquiridos y ejecutados con los más altos estándares técnicos, sociales y medioambientales posibles.
En particular, JASPERS:
El objetivo de este Programa es el de canalizar, facilitar y agilizar la incorporación de la financiación a las propuestas de proyectos de servicios energéticos de los socios de ANESE.
El Programa de Financiación de ANESE va dirigido a todos aquellos socios que, o bien estén trabajando en un nuevo proyecto de servicios energéticos donde necesiten incorporar la financiación y/o que tengan proyectos en marcha y quieran considerar una refinanciación de su proyecto.
FinanciANESE, a través de ANESE, agrega y clasifica proyectos de los asociados de forma ágil para formar carteras de proyectos lo suficientemente grandes como para ser financiadas por un fondo de inversión.
Para clasificar los proyectos y agregarlos en cada cartera de proyectos se tienen en cuenta criterios como tecnología, riesgo del cliente o el tamaño del proyecto.
Cliente - ESE - ANESE - Fondos de Inversión.
El riesgo financiero lo soportan los fondos de inversión.
El riesgo técnico lo soportan las ESEs.
Agiliza la inversión, ya que se pueden formar carteras de proyectos de diferentes ESEs.
En las carteras, se pueden incluir proyectos de distintos tamaños de inversión, distintas tecnologías y de distintos sectores (público o privado). FinanciANESE es continuo, una misma ESE puede incorporar varios proyectos en momentos diferentes.
Fundeen es una plataforma de financiación colectiva o crowdfunding que permite a particulares invertir en proyectos de energía renovable desde una cantidad de 500€ y participar en inversiones que hasta ahora podrían considerarse más restringidas a grandes compañías eléctricas y fondos de inversión.
Estos proyectos generan rentabilidades anuales superiores al 7%, muy atractivas para pequeños y medios inversores. La cuantía aportada por se gestiona en proyectos que puedan cumplir con la premisa para el cliente de evitar la emisión de al menos 1.450 kg de CO2 al año por cada 500 € invertidos.
El modelo es aplicable a proyectos de energía renovable de nueva construcción que utilicen tecnologías consolidadas (fotovoltaica, termosolar, eólica, biomasa, hidroeléctrica, etc.). Pueden tener cabida cualquiera de las siguientes posibilidades:
Se ofrecen dos alternativas de financiación:
Los inversores adquieren participaciones en la sociedad dueña de la instalación a construir en proporción a la aportación de capital que realizan. Se convierten en dueños de su parte proporcional del proyecto. Esta fórmula tiene las siguientes características:
Los inversores realizan un préstamo al promotor. Se formaliza mediante un contrato en el que se establecen el interés y el plazo de amortización del préstamo. Esta fórmula tiene las siguientes características:
Fundeen Spain PFP, S.L.: Entidad gestora de la Plataforma de Financiación Participativa
La entidad gestora de la plataforma de Equity Crowdfunding y Crowdlending actúa evaluando los riesgos de cada proyecto.
El modelo de Fundeen democratiza la inversión en energía renovable para que pequeños capitales puedan beneficiarse de una inversión que en un primer momento podría afrontarse en exclusiva por grandes entidades financieras, los fondos de inversión y las grandes compañías eléctricas.
Además, se da solución a proyectos de energía renovable de pequeño tamaño, que encuentran dificultades para su financiación bancaria, aunque puedan demostrar una rentabilidad a priori.
Aquest projecte ha rebut finançament del programa de recerca i innovació de la Unió Europea «Horitzó 2020», en virtut de l’acord de subvenció núm. 695822.
Aquests continguts reflecteixen només el punt de vista dels autors, i l’EASME no és responsable de l’ús que se’n pugui fer.